Systum Vegan

Voeding uit de zee

Systum Vegan

60 plantaardige capsules met natuurlijke vitaminen, mineralen, aminozuren en vetzuren.

  • Bevat algenconcentraat, rijk aan natuurlijke aminozuren en vetzuren
  • Bevat zeewaterconcentraat, rijk aan natuurlijke mineralen en spoorelementen
  • Bijna volledig natuurlijke, 100% plantaardige formule
  • Enkele toegevoegde vitaminen en mineralen voor orthomoleculaire doseringen
  • Vrij van hulp- en smaakstoffen
Login om te bestellen

Systum™ Vegan is een rijke en complete, natuurlijke bron van aminozuren, vetzuren, en vitaminen alsmede van mineralen, spoorelementen en antioxidanten. Systum™ Green kan daarom een belangrijke aanvulling zijn op de voeding van gezelschapsdieren. Dat geldt zowel voor dieren die hoofdzakelijk droogvoeders krijgen, als dieren die op BARF staan.

Wat Systum™ Vegan uniek maakt, is het gebruik van natuurlijke ingrediënten, zoals concentraat van de alg Chlorella orokiniana, en  Aquamin® zeewaterconcentraat. Deze grondstoffen leveren natuurlijke aminozuren, vetzuren, vitaminen, mineralen en alle meer dan 70 spoorelementen die in de natuur voorkomen.  Uw gezelschapsdier krijgt deze voedingsstoffen in de juiste vormen en de juiste onderlingen verhoudingen, precies zoals moeder natuur heeft bedoeld. Daarnaast zijn nog synthetische vitamines toegevoegd, om de vitaminegehalten te verhogen naar orthomoleculair niveau. 

AMINOZUREN
De alg Chlorella sorokiniana bevat 18 aminozuren, in natuurlijke en onbewerkte vorm. Meer dan de helft van deze aminozuren is ‘essentieel’ hetgeen betekent dat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken en dus via de voeding moet opnemen. Om het aminozuurprofiel te completeren, zijn de 2 ontbrekende aminozuren L-carnitine en taurine toegevoegd.

VITAMINEN EN VETZUREN
De alg Chlorella sorokiniana bevat bijna alle bekende vitaminen, en een aantal omega-3, omega-6, omega-7 en omega-9 vetzuren. Om de vitaminegehalten te verhogen naar orthomoleculair niveau, zijn ook nog synthetische vitamines toegevoegd. 

MINERALEN EN SPOORELEMENTEN*
Systum™ Vegan bevat Aquamin® zeeweaterconcentraat, met alle meer dan 70 mineralen en spoorelementen* die in zeewater voorkomen. Aan diervoeders wordt meestal niet meer dan een tiental van de meest bekende mineralen toegevoegd. Dieren op eenzijdige voeding (hetzij droogvoer dan wel BARF) lopen daardoor aanzienlijk risico op tekorten aan mineralen en (vooral) spoorelementen.

* Een spoorelement is een mineraal dat slechts in zeer geringe hoeveelheden nodig is.

Systum™ Vegan kan zonder problemen worden gecombineerd met andere middelen en voedingssupplementen. 

 Toegevoegd per capsule        Toegevoegd per capsule  
Vitaminen   Min %RI*    Aminozuren   Min % RI*
Vitamine A (Retinol)   400 mcg 50     Alanine  15 mg  -
Vitamine B1 (Thiamine HCL)   550 mcg 50     Arginine°   12 mg
Vitamine B2 (Riboflavine)   700 mcg 50     Aspariginezuur  15 mg
Vitamine B3 (Nicotinamide)   8 mg 50     Cysteïne  3 mg
Vitamine B5 (Ca-pantothenaat)   3 mg 50     Fenylalanine°   8 mg
Vitamine B6 (Pyridoxal-5 fosfaat)   700 mcg 50     Glutaminezuur  21 mg
Vitamine B12 (Methylcobalamine)   0,5 mcg 50     Glycine 10 mg
Vitamine C (Ascorbinezuur)   80 mg 100     Histidine°   4 mg
Vitamine D3 (Cholecalciferol)   5 mcg 100     Isoleucine°   7 mg
Vitamine E (d-a-tocopherol)   6 mg 50     L-carnitine  5 mg
Foliumzuur   200 mcg 50     Lysine°   17 mg
Vitamine K2 (MK7)   38 mcg 50    Leucine°  15 mg  
Choline (bitartraat)   50 mcg    Methionine°   4 mg
Inositol   50 mcg    Proline  12 mg
Biotine   250 mcg 50     Serine  7 mg
           Taurine°  5 mg
Mineralen          Threonine°   8 mg -
Calcium    16 mg    Tryptofaan°  3 mg -
 Ijzer    0,3 mg    Tyrosine 5 mg -
Koper   0,6 mcg <1    Valine° 10 mg -
Zink (als gluconate)    5 mg 50         
Jodium   0,1 mcg 0,1         
Kalium    10 mg   Vetzuren Min.  %RI
Mangaan   62 mcg   Totaal omega-3 3,0 mg -
Selenium (als selenomethionine)    28 mcg 50    - C18:3 (ALA)      -3,0 mg -
Chroom    0,6 mcg   Totaal omega-6 1,0 mg  - 
Magnesium   38 mg 10    -C18:2 (LA)  -1,0 mg  - 
Natrium   0,3 mg   Totaal omega-7  6,0 mg  - 
Fosfor   7 mg    -C16:1 (palmitoleïnezuur) -6,0 mg  - 
Overige (>60) sporenelementen   6 mg -   Totaal omega-9 3,5 mg  
          - C18:1 (oliezuur) -3,5 m -
 Overig              
Luteïne   0,7 mg        
Zeaxanthine   0,1 mg        

°Er zijn 10 essentiële aminozuren voor honden. Voor katten komt daar nog taurine bij, en zijn er dus 11 essentiële aminozuren.

* %RI = EU aanbevolen dagelijkse inname voor volwassen mensen

Overige ingrediënten: Hydroxypropylmethylcellulose (plantaardige capsule) 

 

 

 

 

Aanbevolen gebruik:                                                                             
Katten en kleine honden (< 10 kg): 1 capsule/dag     
Middelgrote honden (10-20 kg): 2 capsules/dag  
Grote honden (20-30 kg): 3 capsules/dag  
Zeer grote honden  (30-45 kg):  4 capsules/dag  

Voor optimaal resultaat, gebruik deze capsules dagelijks. Geef de capsules in zijn geheel, of meng de inhoud door het voer. 

Samenstelling: Algenconcentraat, zeewaterconcentraat, hydroxypropylmethylcellulose (plantaardige capsule), aminozuren, vitaminen, mineralen.   

Gemiddelde analyse: Ruw eiwit  27%, ruw vet 9%, ruwe celstof 3%, ruwe as 10%

Systum™ is een aanvullend diervoeder voor honden en katten.  

Bewaren: Droog, afgesloten en bij kamertemperatuur en buiten bereik van kinderen

Dit product is een voedingssupplement (bevat vitaminen, aminozuren, vetzuren, mineralen en spoorelementen).

Verplichte vermelding: Een voedingssupplement is geen vervanging van een gevarieerde voeding. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk.

Aminozuren en vitaminen

Ieder eiwit is opgebouwd uit aminozuren. Omgekeerd, heeft het lichaam aminozuren nodig om eiwitten aan te maken. Aminozuren horen daarom tot de belangrijkste bouwstenen van het lichaam. Er zijn twintig verschillende aminozuren bekend. Ongeveer de helft daarvan kan het lichaam zelf aannmaken, dit zijn de zgn. ‘niet-essentiële’ aminozuren. De andere helft moeten de dieren via de voeding binnen krijgen, dit zijn de zgn. ‘essientiële’ aminozuren. 

Elke combinatie van aminozuren geeft een andere eiwitstructuur.  Eiwitten van spieren, vaatwanden en onderhuids weefsel zorgen bijvoorbeeld voor elasticiteit en flexabiliteit. Eiwitten in de huid en haren zijn daarentegen harder en hebben een meer beschermende functie. 

Het is belangrijk dat het gezelschapsdier voldoende binnen krijgt van met name de essentiële aminozuren. Dat klinkt eenvoudig, maar niet ieder dier heeft dezelfde behoefte. Een jong en lichamelijk actief dier of een drachtig dier maakt meer eiwitten aan en heeft een verhoogde behoefte aan aminozuren.  Een ouder dier kan goed reageren op extra aminozuren doordat daarmee de verhoogde spierafbraak en /of verminderde opname van eiwitten uit de voeding kan worden gecompenseerd.   

Voor een goede opname van aminozuren zijn bepaalde vitaminen en mineralen onontbeerlijk. In een compleet voedingssupplement zijn daarom niet alleen alle twintig aminozuren aanwezig, maar gaan deze tevens vergezeld van een breed-spectrum aan vitaminen en mineralen. 

Mineralen en spoorelementen

Het is opmerkelijk dat in het gehele dierenrijk (inclusief de mens) de minerale samenstelling van de extracellulaire vloeistof grote overeenkomsten vertoont met dat van zeewater. Evolutiebiologen zien daarin een aanwijzing dat de vroegste levensvormen op aarde lang gelden in de oceanen zijn ontstaan. 

Zeewater bevat meer dan 70 mineralen en spoorelementen, waarbij we van de meeste nog nauwelijks weten wat ze precies in het lichaam doen.  Aan diervoeders wordt meestal niet meer dan een tiental van de meest bekende mineralen toegevoegd.  Dieren op eenzijdige voeding (hetzij droogvoer dan wel BARF) lopen daardoor aanzienlijk risico op tekorten aan mineralen en (vooral) spoorelementen.

Het toevoegen van plantaardig materiaal aan de voeding lost dat niet echt op: onderzoek in de USA laat zien dat door de moderne landbouwmethoden de hoeveelheid mineralen in groenten de vorige eeuw met een factor 5 is afgenomen:


Grafiek:  Het gemiddelde mineraalgehalte in groenten in de USA gedurende de vorige eeuw.  Verzameld zijn de gegevens van calcium, magnesium en ijzer in groenten als kool, sla, tomaten en spinazie. (Bergner 1997: The Healing Power of Minerals.)  

Onderstaande figuur laat zien hoe mineralen en spoorelementen elkaar beïnvloeden. Het is daarom geen goed idee om een beperkt aantal mineralen in hogere concentraties toe te voegen aan een voer,  omdat zij de absorptie en uitscheiding van de overige mineralen en spoorelementen sterk kunnen beïnvloeden. 

Figuur: Interacties tussen mineralen De lijnen laten zien hoe mineralen en spoorelementen de absorptie, stofwisseling of uitscheiding van elkaar beïnvloeden. (Bergner 1997: The Healing Power of Minerals).

Systum™ bevat Aquamin® zeewaterconcentraat, met alle meer dan 70 mineralen en spoorelementen die in zeewater voorkomen.  Deze mineralen kunnen gemakkelijke worden geabsorbeerd, en vormen een complete, natuurlijke en gezonde aanvulling op welke voeding dan ook.